Unable to ping gateway and no internet - installed on VM

Issues related to applications and software problems
Post Reply
ragschalla
Posts: 3
Joined: 2018/08/03 05:40:28

Unable to ping gateway and no internet - installed on VM

Post by ragschalla » 2018/08/03 05:51:52

Hi Everyone,

This is my 1st query in this forum. I installed VMWARE and deployed Centos (centos-release-6-4.el6.centos.10.x86_64).

1) I am unable to ping my defined gateway
2) Unable to ping 8.8.8.8
3) Unable to perform "yum update"

I have read many posts regarding this and tried many ways but no luck. Someone please assist me. Below are the required configuration details.

[root@twiki network-scripts]# cat ifcfg-eth0
DEVICE=eth0
TYPE=Ethernet
ONBOOT=yes
NM_CONTROLLED=no
USERCTRL=no
IPV6INIT=no
BOOTPROTO=static
PEERDNS=yes
IPADDR=10.1.10.129
NETMASK=255.255.255.0
GATEWAY=10.1.10.1


[root@twiki network-scripts]# cat /etc/resolv.conf
; generated by /sbin/dhclient-script
search localdomain
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4


Please let me know if any more information is required.

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 24075
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Unable to ping gateway and no internet - installed on VM

Post by TrevorH » 2018/08/03 08:18:16

I installed VMWARE and deployed Centos (centos-release-6-4.el6.centos.10.x86_64).
Why would you do such a thing? That's like saying you installed Windows 98 in 2018. CentOS 6.4 is 5 years old and absolutely riddled with security bugs. Update to 6.10 ASAP and next time, install 6.10 from scratch.

What networking mode did you choose for the guest on the VMWare side of things? What model of network card did you tell VMWare to emulate for the guest - the best is an Intel e1000 card.
CentOS 5 died in March 2017 - migrate NOW!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

ragschalla
Posts: 3
Joined: 2018/08/03 05:40:28

Re: Unable to ping gateway and no internet - installed on VM

Post by ragschalla » 2018/08/03 17:52:37

Hi TrevorH ,

Yes its on Intel e1000. I have reinstalled 7 version. Still same error.

Version : centos-release-7-4.1708.el7.centos.x86_64
Networking mode : Custom (host-only)

[root@centos network-scripts]# cat ifcfg-eth0
DEVICE=ens33
BOOTPRO=static
ONBOOT=yes
NM_CONTROLLED=no
IPADDR=10.1.10.129
NETMASK=255.255.255.0
GATEWAY=10.1.10.1


[root@centos network-scripts]# ifconfig
ens33: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
inet 10.1.10.129 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.1.10.255
inet6 fe80::20c:29ff:fedc:433a prefixlen 64 scopeid 0x20<link>
ether 00:0c:29:dc:43:3a txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 435 bytes 40822 (39.8 KiB)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 385 bytes 60912 (59.4 KiB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING> mtu 65536
inet 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0
inet6 ::1 prefixlen 128 scopeid 0x10<host>
loop txqueuelen 1 (Local Loopback)
RX packets 288 bytes 22976 (22.4 KiB)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 288 bytes 22976 (22.4 KiB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

virbr0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500
inet 192.168.122.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.122.255
ether 52:54:00:7f:1f:3d txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0


[root@centos network-scripts]# cat /etc/resolv.conf
# Generated by NetworkManager
nameserver 8.8.8.8

nameserver 8.8.4.4


[root@centos ~]# yum update
Loaded plugins: fastestmirror, langpacks
Could not retrieve mirrorlist http://mirrorlist.centos.org/?release=7 ... nfra=stock error was
12: Timeout on http://mirrorlist.centos.org/?release=7 ... nfra=stock: (28, 'Resolving timed out after 30612 milliseconds')
One of the configured repositories failed (Unknown)


Can you please assist further.

ragschalla
Posts: 3
Joined: 2018/08/03 05:40:28

Re: Unable to ping gateway and no internet - installed on VM

Post by ragschalla » 2018/08/06 20:46:28

Can someone please assist me here. I am unable to proceed further .. need to install devops software for which my server should be able to connect to the internet

Post Reply