Mail sent from root is sent as postmaster

Installing, Configuring, Troubleshooting server daemons such as Web and Mail
Post Reply
User avatar
fmondini
Posts: 1
Joined: 2015/05/17 08:11:20

Mail sent from root is sent as postmaster

Post by fmondini » 2015/05/17 08:24:38

Some days ago a weird thing happened: every mail sent by root (from console, from cron, etc) is sent with "postmaster" in the "From" field, and not from root. Moreover, every mail sent gives an error, but then the mail is correctly delivered. I've tried everything, but now I don't know what to do.

Here is the content of the /var/log/maillog file until two days ago (the correct one)

/var/log/maillog

Code: Select all

Apr 27 04:02:03 vps-fra-01 sendmail[13558]: t3R822mG013558: from=root, size=27844, class=0, nrcpts=1, msgid=201504270802.t3R822mG013558@vps-fra-01.xxxxx.yyyyy, relay=root@localhost
Apr 27 04:02:03 vps-fra-01 sendmail[13812]: t3R8237o013812: from=root@vps-fra-01.xxxxx.yyyyy, size=28152, class=0, nrcpts=1, msgid=201504270802.t3R822mG013558@vps-fra-01.xxxxx.yyyyy, proto=ESMTP, daemon=MTA, relay=localhost.localdomain [127.0.0.1]
Apr 27 04:02:03 vps-fra-01 sendmail[13558]: t3R822mG013558: to=root, ctladdr=root (0/0), delay=00:00:01, xdelay=00:00:00, mailer=relay, pri=57844, relay=[127.0.0.1] [127.0.0.1], dsn=2.0.0, stat=Sent (t3R8237o013812 Message accepted for delivery)
Apr 27 04:02:05 vps-fra-01 sendmail[13813]: t3R8237o013812: to=network@zzzzz.com, ctladdr=root@vps-fra-01.xxxxx.yyyyy (0/0), delay=00:00:02, xdelay=00:00:02, mailer=esmtp, pri=58407, relay=ilp-m3.danisoft.net. [194.69.193.213], dsn=2.0.0, stat=Sent (OK <15042708-7992-0000-0000-0000017C1150>)
But now, if I try to send an email to root from the console:

[root@vps-fra-01 log]# mail root
Subject: Test Mail
This is the mail body
.
Cc:
Who are you?: Permission denied
[root@vps-fra-01 log]#


As you can see this is the error I get: "Who are you?: Permission denied". Moreover, in the log file there is another error: "makeconnection: service 'smtp' unknown".

/var/log/maillog (mail sent to postmaster ?!?)

Code: Select all

May 3 09:48:54 vps-fra-01 sendmail[7417]: t437msGK007417: SYSERR(UID0): Who are you?: Permission denied
May 3 09:48:54 vps-fra-01 sendmail[7417]: t437msGK007417: from=postmaster, size=51, class=0, nrcpts=1, msgid=201505030748.t437msGK007417@vps-fra-01.xxxxx.yyyyy, relay=root@localhost
May 3 09:48:54 vps-fra-01 sendmail[7417]: makeconnection: service "smtp" unknown
May 3 09:48:54 vps-fra-01 sendmail[7419]: t437msZM007419: from=postmaster@vps-fra-01.xxxxx.yyyyy, size=382, class=0, nrcpts=1, msgid=201505030748.t437msGK007417@vps-fra-01.xxxxx.yyyyy, proto=ESMTP, daemon=MTA, relay=localhost.localdomain [127.0.0.1]
May 3 09:48:54 vps-fra-01 sendmail[7417]: t437msGK007417: to=root, delay=00:00:00, xdelay=00:00:00, mailer=relay, pri=30051, relay=[127.0.0.1] [127.0.0.1], dsn=2.0.0, stat=Sent (t437msZM007419 Message accepted for delivery)
May 3 09:48:55 vps-fra-01 sendmail[7420]: t437msZM007419: to=network@zzzzz.com, delay=00:00:01, xdelay=00:00:01, mailer=relay, pri=30623, relay=ilp-m3.danisoft.net. [194.69.193.213], dsn=2.0.0, stat=Sent (OK <15050307-7992-0000-0000-0000017D0B8F>)
Here is my /etc/aliases file

/etc/aliases

Code: Select all

mailer-daemon: postmaster
postmaster: root
bin: root

   [... some deleted for space reasons ...]

support: postmaster
decode: root
root: network@zzzzz.com
I've rebuilded the aliases.db file, I've also installed postfix and removed sendmail but with the same effect, therefore I've erased postfix and reinstalled sendmail. Result: same error.

I'm using the default sendmail.mc config file, except for the line:
define('SMART_HOST', 'ilp-m3.danisoft.net')
Obviously, after edit, I've run the "make -C /etc/mail" command.

Regards the "service smtp unknown" message: the /etc/services file is ok, I have the two correct lines:
smtp 25/tcp mail
smtp 25/udp mail


The funny things is that I receive the mail, so the aliases "postmaster: root" and "root: network@zzzzz.com" works ok!

I've tried everything, but now I'm out of ideas. Can someone help me?

Post Reply

Return to “CentOS 5 - Server Support”