Memory issues on CentOS release 5.7 (Final) x64

Support for the other architectures (X86_64, IA-64, and PowerPC)
sweed29
Posts: 4
Joined: 2011/12/22 08:21:04
Location: Bucharest
Contact:

Re: Memory issues on CentOS release 5.7 (Final) x64

Postby sweed29 » 2011/12/27 08:14:38

Thank you all for responding to my question.

Unfortunatelly I cannot find any BIOS remap option. I updated BIOS to the latest version provided by HP. I tried to remove all the mirrors or repos and try to update kernel but in vain.

The strange thing I guess is the following fact:

Code: Select all

lshw -short
H/W path             Device     Class      Description
======================================================
                                system     HP Compaq dc7600 Small Form Factor (EC837ET#UUW)
/0                              bus        09F8h
/0/1                            memory     128KiB BIOS
/0/5                            processor  Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
/0/5/7                          memory     28KiB L1 cache
/0/5/8                          memory     2MiB L2 cache
/0/6                            processor  CPU [empty]
/0/36                           memory     System Memory
/0/36/0                         memory     1GiB DIMM DDR2 Synchronous 667 MHz (1.5 ns)
/0/36/1                         memory     1GiB DIMM DDR2 Synchronous 667 MHz (1.5 ns)
/0/36/2                         memory     1GiB DIMM DDR2 Synchronous 667 MHz (1.5 ns)
/0/36/3                         memory     1GiB DIMM DDR2 Synchronous 667 MHz (1.5 ns)
/0/37                           memory     Flash Memory
/0/37/0                         memory     1MiB Chip FLASH Non-volatile
/0/0                            memory
/0/2                            memory
/0/100                          bridge     82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub
/0/100/2                        display    82945G/GZ Integrated Graphics Controller
[Moderator edit: Added code tags to preserve formatting.]

So CentOS shows that there are 4 x 1GB chips installed but only use 3261 MB.

I also deactivated soundcard from bios, paralel and serial ports, also searched for any option to remove or disable memory for videocard but such an option does not exist.

In the end, I think I will only use 3261 MB of 4 Gb and that's all because I see no other option.

I am planning to buy a new hard disk also and maybe a clean install of the system could solve this problem.