[SOLVED] Centos 7 hangs during boot

General support questions
Post Reply
jody
Posts: 33
Joined: 2015/05/12 12:58:08

[SOLVED] Centos 7 hangs during boot

Post by jody » 2018/02/15 17:14:28

Hi
Our Workstation is running CentOS Linux (3.10.0-693.17.11.el7.x86_64) 7 (Core).
After a 'yum update' today during which a new nvidia driver was installed (nvidia-x11-drv-390.25-1.el7_4.elrepo.x86_64 and kmod-nvidia-390.25-1.el7_4.elrepo.x86_64) i noticed that certain OpenGL applications didn't work anymore and the wIndow manger of the Mate Desktop behaved strangely.

Therefore i uninstalled
nvidia-x11-drv-390.25-1.el7_4.elrepo.x86_64 and kmod-nvidia-390.25-1.el7_4.elrepo.x86_64
and installed
nvidia-x11-drv-340xx-340.106-1.el7.elrepo.x86_64 and kmod-nvidia-340xx-340.106-1.el7.elrepo.x86_64

After rebooting the computer it froze after these messages

Code: Select all

         Starting Login Service...
	 Starting Dump dmesg to /var/log/dmesg...
[  OK  ] Reached target Timers.
[  OK  ] Started System Logging Service.
[  OK  ] Started GSSAPI Proxy Demon.
[  OK  ] Started RealtimeKit Scheduling Policy Service.
[  OK  ] Reached target NFS client services.
[  OK  ] Reached target Remote File Systems (Pre).
[  OK  ] Reached target Remote File Systems.
         Started Permit User Sessions...
[  OK  ] Started Load CPU microcode update.
[  OK  ] Started Dump dmesg to /var/log/dmesg.
[  OK  ] Started Permit User Sessions.
[  OK  ] Started Authorization Manager.
[  OK  ] Started Login Service.
[  OK  ] Started Modem Manager.
[  OK  ] Started Command Scheduler.
         Starting Command Scheduler...
         Starting Wait for Plymouth Boot Screen to Quit...
         Starting Light Display manager...
[  OK  ] Started Install ABRT coredump hook.
[  OK  ] Started Accounts Service.
[  OK  ] Started Network Manager.
         Starting Network Manager Wait Online...
I also tried starting earlier kernels (3.10.0-693.11.1.el7.x86_64 or 3.10.0-693.5.2.el7.x86_64) but they hang at the same point.
BTW, the Workstation *is* connected to the Network with an ethernet cable.

Is there a possibility to save this situation, or should i reinstall CentOS altogether?

Thanks
Jody
Last edited by jody on 2018/02/19 13:39:33, edited 1 time in total.

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 23474
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Centos 7 hangs during boot

Post by TrevorH » 2018/02/15 17:31:43

I'd suspect that kmod-nvidia-340xx is the wrong package and you want the ordinary kmod-nvidia but perhaps an earlier version of it. You can see the list of available copies using

Code: Select all

# yum list kmod-nvidia --noplugins --showdupli
Available Packages
kmod-nvidia.x86_64                                         367.57-3.el7.elrepo                                            elrepo
kmod-nvidia.x86_64                                         384.90-1.el7_4.elrepo                                          elrepo
kmod-nvidia.x86_64                                         384.98-1.el7_4.elrepo                                          elrepo
kmod-nvidia.x86_64                                         384.111-1.el7_4.elrepo                                         elrepo
kmod-nvidia.x86_64                                         390.25-1.el7_4.elrepo                                          elrepo
Try the previous one.
CentOS 5 died in March 2017 - migrate NOW!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

jody
Posts: 33
Joined: 2015/05/12 12:58:08

Re: Centos 7 hangs during boot

Post by jody » 2018/02/19 09:51:20

I have started my workstation with a bootable dvd and successfully removed kmod-nvidia-340xx, then restarted normally.

I executed the command you posted and got the same list of available versions, amongst them 384.111-1.
But apparently this can't be installed:

Code: Select all

$ sudo yum install kmod-nvidia-384-111-1.el7_4.elrepo.x86_64
[sudo] password for jody: 
Loaded plugins: fastestmirror, nvidia
Loading mirror speeds from cached hostfile
 * base: mirror.switch.ch
 * elrepo: mirrors.ircam.fr
 * epel: ftp.uni-stuttgart.de
 * extras: mirror.switch.ch
 * updates: mirror.switch.ch
No package kmod-nvidia-384-111-1.el7_4.elrepo.x86_64 available.
Error: Nothing to do
I then installed the newest version (390.25-1) with 'yum install kmod-nvidia' and tried to downgrade, but:

Code: Select all

$ sudo yum downgrade kmod-nvidia
[sudo] password for jody: 
Loaded plugins: fastestmirror, nvidia
Loading mirror speeds from cached hostfile
 * base: mirror.switch.ch
 * elrepo: mirrors.ircam.fr
 * epel: ftp.uni-stuttgart.de
 * extras: mirror.switch.ch
 * updates: mirror.switch.ch
Resolving Dependencies
--> Running transaction check
---> Package kmod-nvidia.x86_64 0:384.111-1.el7_4.elrepo will be a downgrade
--> Processing Dependency: nvidia-x11-drv = 384.111 for package: kmod-nvidia-384.111-1.el7_4.elrepo.x86_64
---> Package kmod-nvidia.x86_64 0:390.25-1.el7_4.elrepo will be erased
--> Finished Dependency Resolution
Error: Package: kmod-nvidia-384.111-1.el7_4.elrepo.x86_64 (elrepo)
           Requires: nvidia-x11-drv = 384.111
           Installed: nvidia-x11-drv-390.25-1.el7.elrepo.x86_64 (@elrepo)
               nvidia-x11-drv = 390.25-1.el7.elrepo
           Available: nvidia-x11-drv-367.57-1.el7.elrepo.x86_64 (elrepo)
               nvidia-x11-drv = 367.57-1.el7.elrepo
           Available: nvidia-x11-drv-384.90-1.el7.elrepo.x86_64 (elrepo)
               nvidia-x11-drv = 384.90-1.el7.elrepo
           Available: nvidia-x11-drv-384.98-2.el7.elrepo.x86_64 (elrepo)
               nvidia-x11-drv = 384.98-2.el7.elrepo
           Available: nvidia-x11-drv-384.111-1.el7.elrepo.x86_64 (elrepo)
               nvidia-x11-drv = 384.111-1.el7.elrepo
Error: Package: nvidia-x11-drv-390.25-1.el7.elrepo.x86_64 (@elrepo)
           Requires: nvidia-kmod = 390.25
           Removing: kmod-nvidia-390.25-1.el7_4.elrepo.x86_64 (@elrepo)
               nvidia-kmod = 390.25-1.el7_4.elrepo
           Downgraded By: kmod-nvidia-384.111-1.el7_4.elrepo.x86_64 (elrepo)
               nvidia-kmod = 384.111-1.el7_4.elrepo
           Available: kmod-nvidia-367.57-3.el7.elrepo.x86_64 (elrepo)
               nvidia-kmod = 367.57-3.el7.elrepo
           Available: kmod-nvidia-384.90-1.el7_4.elrepo.x86_64 (elrepo)
               nvidia-kmod = 384.90-1.el7_4.elrepo
           Available: kmod-nvidia-384.98-1.el7_4.elrepo.x86_64 (elrepo)
               nvidia-kmod = 384.98-1.el7_4.elrepo
 You could try using --skip-broken to work around the problem
 You could try running: rpm -Va --nofiles --nodigest
I must admit i don't understand the error since it says
'Requires: nvidia-x11-drv = 384.111'
and also
'Available: nvidia-x11-drv-384.111-1.el7.elrepo.x86_64 (elrepo)
nvidia-x11-drv = 384.111-1.el7.elrepo
'

So i still can't get to version 384.111-1....

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 23474
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Centos 7 hangs during boot

Post by TrevorH » 2018/02/19 10:48:49

For downgrade you need to specify all the packages to downgrade on the same command line - yum doesn't automatically expand the selection as it does for remove/install. So yum downgrade nvidia-x11-drv kmod-nvidia
CentOS 5 died in March 2017 - migrate NOW!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

jody
Posts: 33
Joined: 2015/05/12 12:58:08

Re: Centos 7 hangs during boot

Post by jody » 2018/02/19 13:38:56

That fixed it - thanks!

Post Reply