wifi does not working [mt7630e]

Issues related to applications and software problems
Rem_Ram
Posts: 1
Joined: 2017/07/24 10:57:46

wifi does not working [mt7630e]

Postby Rem_Ram » 2017/07/24 11:06:04

Hello everyone, On my laptop does not working wifi. (bluetooth also does not work)
lspci shows name adapter mt7630e
What do i do to make it work?
(it's my first linux OS)

Sorry me, for my English)

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 20652
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: wifi does not working [mt7630e]

Postby TrevorH » 2017/07/24 14:50:52

Post the output from lspci -nn | grep -i net and make sure the vendor and device id is listed there.
CentOS 5 died in March 2017 - migrate NOW!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

Cagatay
Posts: 11
Joined: 2017/09/17 18:37:32

Re: wifi does not working [mt7630e]

Postby Cagatay » 2017/09/20 15:12:23

I have the same problem.
[cagatayemre@localhost ~]$ lspci -nn | grep -i net
03:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller [10ec:8136] (rev 0a)
05:00.0 Network controller [0280]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter [10ec:b723]
[cagatayemre@localhost ~]$

[cagatayemre@localhost ~]$ rpm -q NetworkManager-wifi
NetworkManager-wifi-1.8.0-9.el7.x86_64

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 20652
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: wifi does not working [mt7630e]

Postby TrevorH » 2017/09/20 15:40:40

What does lsmod | grep -i rtl8723be say? If there's no output try modprobe rtl8723be

What is the output from ip link show
CentOS 5 died in March 2017 - migrate NOW!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

Cagatay
Posts: 11
Joined: 2017/09/17 18:37:32

Re: wifi does not working [mt7630e]

Postby Cagatay » 2017/09/20 18:11:35

TrevorH wrote:What does lsmod | grep -i rtl8723be say? If there's no output try modprobe rtl8723be

What is the output from ip link show


[cagatayemre@localhost ~]$ lsmod | grep -i rtl8723be
rtl8723be 89567 0
btcoexist 50471 1 rtl8723be
rtl8723_common 23563 1 rtl8723be
rtl_pci 26618 1 rtl8723be
rtlwifi 70428 2 rtl_pci,rtl8723be
mac80211 705794 3 rtl_pci,rtlwifi,rtl8723be

[cagatayemre@localhost ~]$ ip link
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT qlen 1
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
2: eno1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP mode DEFAULT qlen 1000
link/ether c8:d3:ff:cc:18:41 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: wlo1: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc mq state DOWN mode DORMANT qlen 1000
link/ether a2:b2:46:62:5c:6c brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
4: virbr0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc noqueue state DOWN mode DEFAULT qlen 1000
link/ether 52:54:00:08:aa:78 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
5: virbr0-nic: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc pfifo_fast master virbr0 state DOWN mode DEFAULT qlen 1000
link/ether 52:54:00:08:aa:78 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
6: docker0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc noqueue state DOWN mode DEFAULT
link/ether 02:42:14:ab:7b:f3 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
[cagatayemre@localhost ~]$

aegersz
Posts: 68
Joined: 2016/04/04 07:42:58

Re: wifi does not working [mt7630e]

Postby aegersz » 2017/09/24 09:24:06

I recently struggled with Mint and a different USB adapter fixed my problem.

run iwconfig and see if it helps you diagnose it better.

Cagatay
Posts: 11
Joined: 2017/09/17 18:37:32

Re: wifi does not working [mt7630e]

Postby Cagatay » 2017/09/27 19:13:58

I run IP configuration but a new problem occured. Wifi is not persistant. Its opening and after an hour its closing. Something wrong about activation of wifi. Help please. Thanks. These are my configurations.

root@localhost cagatayemre]# ip link set eth0 up
Cannot find device "eth0"

Vi /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
DEVICE="eth0"
BOOTPROTO=static
ONBOOT=yes
TYPE="Ethernet"
IPADDR=192.168.122.1
NAME="System eth0"
HWADDR=52:54:00:08:aa:78
NM_CONTROLLED=no

vi /etc/sysconfig/network
NETWORKING=yes
HOSTNAME=Hostname
GATEWAY=10.0.0.254

vi /etc/resolv.conf
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4