[AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory

Issues related to applications and software problems
Post Reply
ras123
Posts: 15
Joined: 2016/03/01 05:32:36

[AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory

Post by ras123 » 2018/01/08 04:56:10

Hi,
I installed mplayer (Mlayer 1.3.0-4.8.5) from source, and I tried to run. The video is working but no audio output, saying Can't open audio device /dev/dsp, what is the sound driver in CentOS7? Detailed output is given below:

Code: Select all

libavformat version 57.25.100 (internal)
libavformat file format detected.
[mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2 @ 0x5610526ddf40]Protocol name not provided, cannot determine if input is local or a network protocol, buffers and access patterns cannot be configured optimally without knowing the protocol
[lavf] stream 0: video (h264), -vid 0
[lavf] stream 1: audio (aac), -aid 0, -alang und
[lavf] stream 2: subtitle (mov_text), -sid 0, -slang eng
VIDEO:  [H264]  720x480  24bpp  29.970 fps  2249.1 kbps (274.5 kbyte/s)
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
libavcodec version 57.24.102 (internal)
Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
==========================================================================
Clip info:
 major_brand: mp42
 minor_version: 512
 compatible_brands: isomiso2avc1mp41
 creation_time: 2036-02-06 06:28:16
 encoder: HandBrake 0.10.2 2015060900
Load subtitles in ./
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, floatle, 160.2 kbit/5.22% (ratio: 20028->384000)
Selected audio codec: [ffaac] afm: ffmpeg (FFmpeg AAC (MPEG-2/MPEG-4 Audio))
==========================================================================
[AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory
DVB card number must be between 1 and 4
AO: [null] 48000Hz 2ch floatle (4 bytes per sample)
Starting playback...
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [xv] 720x480 => 854x480 Planar YV12 
A:   3.0 V:   3.0 A-V:  0.001 ct:  0.033   0/  0 10%  1%  0.5% 0 0 
I also tried -ao alsa option with mplayer.

Ras

bonedome
Posts: 37
Joined: 2017/04/22 08:11:04

Re: [AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory

Post by bonedome » 2018/01/13 09:06:56

Hello
I get the same with oss
if you type

Code: Select all

mplayer -ao help
it will list all audio drivers, here's mine

Code: Select all

Available audio output drivers:
	oss	OSS/ioctl audio output
	alsa	ALSA-0.9.x-1.x audio output
	pulse	PulseAudio audio output
	sdl	SDLlib audio output
	mpegpes	DVB audio output
	v4l2	V4L2 MPEG Audio Decoder output
	null	Null audio output
	pcm	RAW PCM/WAVE file writer audio output
I use the rpm from the nux repo which defaults to pulse, if you want to permanently use a different driver add line to ~/.mplayer/config

Code: Select all

ao=pulse
If nothing works give the nux rpm a try.

Post Reply