[NOT SOLVED] - warning: group root- does not exist - using root

Issues related to applications and software problems
Post Reply
User avatar
warron.french
Posts: 373
Joined: 2014/03/27 20:21:58

[NOT SOLVED] - warning: group root- does not exist - using root

Post by warron.french » 2019/05/07 16:29:23

I ran into this problem just recently with the RPM I was building (the 2 or 3 prior posts were about):

Code: Select all

warning: group root- does not exist - using root
Doing some Googling (I don't have any GoogleFu) several links suggest that the solution is to create the account. Why would I want to create an account called "root-" it is too close to 'root' for my taste?

I know that it is just a warning; however, I would like to suppress it during the RPM's installation in conjunction with the use of a puppet class we use here.

What is causing this warning? It is not explicitly something being done inside my SPEC file.
How do I suppress this warning?

Both are equally important to me to understand this issue.
Thank you,
Last edited by warron.french on 2019/05/15 23:59:29, edited 1 time in total.
Thanks,
War

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 25557
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: warning: group root- does not exist - using root

Post by TrevorH » 2019/05/07 16:36:33

You only get those messages when installing an SRPM. And it's from the tar that's used to untar the source tarballs. You don't get that warning when installing the output from rpmbuild/mock as those are binary rpms not SRPMs.
CentOS 5 died in March 2017 - migrate NOW!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

User avatar
warron.french
Posts: 373
Joined: 2014/03/27 20:21:58

Re: warning: group root- does not exist - using root

Post by warron.french » 2019/05/07 16:46:27

TrevorH wrote:
2019/05/07 16:36:33
You only get those messages when installing an SRPM. And it's from the tar that's used to untar the source tarballs. You don't get that warning when installing the output from rpmbuild/mock as those are binary rpms not SRPMs.
I am installing my own built binary RPM.

But it looks like you are suggesting to look into the Source0: and Source1: tarballs; which I did before this post, and I found nothing owned by root-.
There are files, and a crap-ton of them, by the developer of the original Source0: archived files.

I do not:
1. create a user:group pair, then
2. install the packaged files, then
3. chown the files by user:group

Should I?
Thanks,
War

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 25557
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: warning: group root- does not exist - using root

Post by TrevorH » 2019/05/07 16:51:21

Are you 100% sure that's not an SRPM? I've never seen those messages from anything else.
CentOS 5 died in March 2017 - migrate NOW!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

User avatar
warron.french
Posts: 373
Joined: 2014/03/27 20:21:58

Re: warning: group root- does not exist - using root

Post by warron.french » 2019/05/07 21:00:00

Yes, I am certain of it.
Thanks,
War

aks
Posts: 2713
Joined: 2014/09/20 11:22:14

Re: warning: group root- does not exist - using root

Post by aks » 2019/05/08 17:43:44

None of this really matters. The way this works is that some NUMBER is "mapped" (via /etc/group or /etc/passwd and/or friends) to a label.

The "label" root is meaningless - it's uid 0/gid 0 (for root, by default and traditionally). The 0 counts not the label root. That's the "thing" used in the comparisons at execution.

But back to the problem: root- really sounds like a typo. Have you got something like chmod root:root- in something used to build (or even chgrp root-). I'd grep across the whole subtree for root- (you may have to escape the - though).

User avatar
warron.french
Posts: 373
Joined: 2014/03/27 20:21:58

Re: warning: group root- does not exist - using root

Post by warron.french » 2019/05/09 20:53:12

I am going to do an egrep search for 'root-' to see if I can find the culprit.
Thanks,
War

User avatar
warron.french
Posts: 373
Joined: 2014/03/27 20:21:58

Re: warning: group root- does not exist - using root

Post by warron.french » 2019/05/15 23:58:22

This never really worked out, but my RPM installs successfully.
Thanks,
War

aks
Posts: 2713
Joined: 2014/09/20 11:22:14

Re: [NOT SOLVED] - warning: group root- does not exist - using root

Post by aks » 2019/05/16 17:03:43

Has the message gone?

User avatar
warron.french
Posts: 373
Joined: 2014/03/27 20:21:58

Re: [NOT SOLVED] - warning: group root- does not exist - using root

Post by warron.french » 2019/05/16 17:58:24

Not that I remember last installation; I added commands to the SPEC file to create a user/group pair and then chown the directory of concern to the same user/group pair.
Thanks,
War

Post Reply