Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Issues related to hardware problems
agonda
Posts: 5
Joined: 2017/02/01 10:31:29

Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Postby agonda » 2017/02/01 11:05:32

Been breaking my head over NVIDIA driver installation on CentOS 7. I have tried many procedures suggested online but none has yielded the desired result.

My Laptop Config

Lenovo ideapad 310
i5 7th Generation
NVIDIA GEFORCE 920MX (2GB)

OS
CentOS 7 Kernel Version 3.10

NVIDIA drivers from its website
Version 375.26 (Elrepo also has the same version)

I tried the following procedures (all individually, with a fresh installation of OS each time):

http://www.advancedclustering.com/act-k ... -centos-7/

https://linuxconfig.org/nvidia-geforce- ... nux-64-bit

http://www.dedoimedo.com/computers/cent ... econd.html

In the above cases, the sustem hangs during kernel booting: sometimes at "Starting GNOME display Manager",

https://www.linkedin.com/pulse/rhel7cen ... er-meacham
I get a black screen with this one

Any help is much appreciated.

Johan Agonda

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 21752
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Postby TrevorH » 2017/02/01 11:16:05

Uninstall all manual attempts at installing the drivers and use the copy from ELRepo. If that fails to show up, post the contents of /var/log/Xorg.0.log afterwards.
CentOS 5 died in March 2017 - migrate NOW!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

agonda
Posts: 5
Joined: 2017/02/01 10:31:29

Re: Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Postby agonda » 2017/02/02 08:16:11

Trevor, Just to clarify before I take up your advise, your suggesting that there is no need to manually

1. Remove / blacklist nouveau and
2. Update the kernel and its dependencies and
3. stop/start graphics mode ?

just do the following in the fresh centos 7 install:

rpm --import https://www.elrepo.org/RPM-GPG-KEY-elrepo.org
rpm -Uvh http://www.elrepo.org/elrepo-release-7. ... noarch.rpm
yum install nvidia-detect.x86_64
yum install kmod-nvidia-375xx.x86_64
yum install nvidia-x11-drv-375xx.x86_64
reboot

Please confirm. Thank you.

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 21752
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Postby TrevorH » 2017/02/02 09:28:43

The ELRepo packages take care of blacklisting nouveau and should just work. If they do not then your logs might explain why not.
CentOS 5 died in March 2017 - migrate NOW!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

agonda
Posts: 5
Joined: 2017/02/01 10:31:29

Re: Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Postby agonda » 2017/02/02 11:34:26

I tried to install the drivers using the Elrepo method. However, I encountered the same problem. The system hangs with these message on screen

[OK] Started GNOME Display Manager
[OK] Started Visualization daemon
[OK] Started Postfix mail transport agent.

I have attached the /var/log/Xorg.0.log file

Xorg.0.log
(4.08 KiB) Downloaded 434 times


Thank you, Trevor.

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 21752
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Postby TrevorH » 2017/02/02 12:00:46

Is this a laptop? You appear to have dual graphics cards installed - one Intel and one nvidia so that sounds laptoppy and if so, you probably need to use bumblebee https://elrepo.org/tiki/bumblebee
CentOS 5 died in March 2017 - migrate NOW!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

agonda
Posts: 5
Joined: 2017/02/01 10:31:29

Re: Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Postby agonda » 2017/02/03 06:32:04

Yes, it is a loptappy.

Followed the procedure as given in https://elrepo.org/tiki/bumblebee. I did not do a fresh centos install. After system hang screen, got to command line, enabled ethernet and installed from elpo. NVIDIA drivers have been installed previously as per our discussion.

No errors observed while booting this time. However, here is a problem.
Although the NVIDIA X Server settings option is visible under Applications > Others, I cannot access the settings. Nothing happens when I click it.
Another issue is that NVIDIA settings options should be under Applications > Graphics. but it is not.

The latest Xorg.0.log is uploaded to http://www.filedropper.com/xorg0

Any suggestions ? Thank you.

agonda
Posts: 5
Joined: 2017/02/01 10:31:29

Re: Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Postby agonda » 2017/02/04 10:23:11

Yippie !!!, I finally got it working. Thanks a bundle to Trevor for pointing me in the right direction. Just to summarize:

My Laptop Config

Lenovo ideapad 310
i5 7th Generation
NVIDIA GEFORCE 920MX (2GB)

Fresh install of CentOS 7 Kernel Version 3.10

Nvidia Drivers from Elrepo


rpm --import https://www.elrepo.org/RPM-GPG-KEY-elrepo.org
rpm -Uvh http://www.elrepo.org/elrepo-release-7. ... noarch.rpm
yum install nvidia-detect.x86_64

use command yum install $(nvidia-detect) for correct drivers for your card. In my case, I was suggested 375.26

yum install kmod-nvidia-375xx.x86_64
yum install nvidia-x11-drv-375xx.x86_64

Since its a laptop and it had dual cards, load bumblebee as per https://elrepo.org/tiki/bumblebee

finally reboot

Voila !!

paxos
Posts: 1
Joined: 2017/03/30 22:15:45

Re: Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Postby paxos » 2017/03/30 22:18:56

Cool, it works.
Just one more question: Is there any way to prevent reboot after install? Because my servers don't support soft-rebooot and I want to automate the install in ansible.
Thanks!

agonda wrote:Yippie !!!, I finally got it working. Thanks a bundle to Trevor for pointing me in the right direction. Just to summarize:

My Laptop Config

Lenovo ideapad 310
i5 7th Generation
NVIDIA GEFORCE 920MX (2GB)

Fresh install of CentOS 7 Kernel Version 3.10

Nvidia Drivers from Elrepo


rpm --import https://www.elrepo.org/RPM-GPG-KEY-elrepo.org
rpm -Uvh http://www.elrepo.org/elrepo-release-7. ... noarch.rpm
yum install nvidia-detect.x86_64

use command yum install $(nvidia-detect) for correct drivers for your card. In my case, I was suggested 375.26

yum install kmod-nvidia-375xx.x86_64
yum install nvidia-x11-drv-375xx.x86_64

Since its a laptop and it had dual cards, load bumblebee as per https://elrepo.org/tiki/bumblebee

finally reboot

Voila !!

vcaselli
Posts: 1
Joined: 2017/04/09 22:00:47

Re: Please Help with NVIDIA Driver installation on Centos 7

Postby vcaselli » 2017/04/11 13:21:40

Hi,
my situation is extremely similar, but still was not able to succeed.
My laptop config:

Dell Precision M3800
CentOS 7 Kernel Version 3.10
Two Video Cards:
- Intel HD Graphics 4600
- NVIDIA Quadro K1100M

Followed the steps as indicated in this thread (below are the detailed commands and outputs).
Then rebooted, but the boot hangs (as in the several other countless trials I've made also before hitting this thread )
I'm attaching Xorg.0.log.

Any suggestion?
Thank you very much
Vincenzo

===============================================================
rpm --import https://www.elrepo.org/RPM-GPG-KEY-elrepo.org
rpm -Uvh http://www.elrepo.org/elrepo-release-7. ... noarch.rpm
yum install nvidia-detect.x86_64
yum install $(nvidia-detect)

Code: Select all

=======================================================================================================================
 Package                                               Arch                                          Version                                                       Repository                                     Size
=======================================================================================================================
Installing:
 kmod-nvidia                                           x86_64                                        375.39-2.el7.elrepo                                           elrepo                                         11 M
Installing for dependencies:
 nvidia-x11-drv                                        x86_64                                        375.39-1.el7.elrepo                                           elrepo                                         41 M
Transaction Summary
=======================================================================================================================
Done.
  Installing : nvidia-x11-drv-375.39-1.el7.elrepo.x86_64                                                                                                                                                                2/2
  Verifying  : nvidia-x11-drv-375.39-1.el7.elrepo.x86_64                                                                                                                                                                1/2
  Verifying  : kmod-nvidia-375.39-2.el7.elrepo.x86_64                                                                                                                                                                   2/2

Installed:
  kmod-nvidia.x86_64 0:375.39-2.el7.elrepo                                                                                                                                                                                 

Dependency Installed:
  nvidia-x11-drv.x86_64 0:375.39-1.el7.elrepo                                                                                                                                                                               

Complete!
=======================================================================================================================

yum install bumblebee
yum install kmod-bbswitch
yum install libbsd
yum install VirtualGL

Also followed these steps, from https://elrepo.org/tiki/bumblebee

usermod -a -G bumblebee <myusername>

edit /etc/bumblebee/bumblebee.conf

Code: Select all

=======================================
[bumblebeed]
VirtualDisplay=:8
KeepUnusedXServer=false
ServerGroup=bumblebee
TurnCardOffAtExit=false
NoEcoModeOverride=false
Driver=nvidia
XorgConfDir=/etc/bumblebee/xorg.conf.d

[optirun]
Bridge=auto
VGLTransport=proxy
PrimusLibraryPath=/usr/lib/primus:/usr/lib32/primus
AllowFallbackToIGC=false

[driver-nvidia]
KernelDriver=nvidia
PMMethod=bbswitch
LibraryPath=/usr/lib64/nvidia:/usr/lib64/vdpau:/usr/lib/nvidia:/usr/lib/vdpau
XorgModulePath=/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia,/usr/lib64/xorg/modules/drivers,/usr/lib64/xorg/modules

XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia

[driver-nouveau]
KernelDriver=nouveau
PMMethod=auto
XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nouveau
=======================================


edit /usr/share/applications/nvidia-settings.desktop

Code: Select all

=======================================
[Desktop Entry]
Type=Application
Encoding=UTF-8
Name=NVIDIA X Server Settings
Comment=Configure NVIDIA X Server Settings
Exec=optirun nvidia-settings -c :8.0
Icon=/usr/share/pixmaps/nvidia-settings.png
Categories=Application;Settings;System;

X-Desktop-File-Install-Version=0.22
=======================================