Thinkpad t430s, nvidia (optimus) problem

Issues related to hardware problems
Post Reply
hachi
Posts: 13
Joined: 2019/04/14 21:52:16

Thinkpad t430s, nvidia (optimus) problem

Post by hachi » 2019/04/15 11:00:26

Hi CentOS forum, I am glad to be here.

Since I use Red Hat at work and find it relay good I thought it would also make sense to me to switch my private computers RHEL based.

So I installed CentOS 7.6 on my Thinkpad t430s.

Sometimes I have to use an application that requires an active nvidia card,
I would be fine to install just the nvidia driver, and have prime.
I could switch to nvidia, log out/in, do my work, and when done, log out/in say on intel for the rest of what I do.

I use, and follow, the elreop packages and guides.
https://elrepo.org/tiki/bumblebee
https://elrepo.org/tiki/primus


So I installed nvidia

Code: Select all

sudo nvidia-detect -x
kmod-nvidia-390xx
However,just installing nvidia drivers did not work, it gave me a black screen.


lspci shows me btw this info for my graphic cards

Code: Select all

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
....
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT 620M/625M/630M/720M] (rev a1)
I followed the steps for optimus installation, at least no black screen anymore.

but it does not work, trying to use the nvidia card gives me this error:

Code: Select all

optirun glxinfo
[ 7306.537212] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)

[ 7306.537268] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
next I installed prime, but this did not change anything.

Code: Select all

optirun -b primus glxgears
[ 8951.607368] [ERROR]Accel/display bridge primus is not installed.
using virtualgl gives me the same error as using non potion for optirun at all

Code: Select all

optirun -b virtualgl glxgears
[ 9090.782761] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)

[ 9090.783143] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
Is there any way I can make my nvidia optimus, or prime, work?
Unfortunately this is a requirement for me for a Linux distribution so that I can use for my private PCs and the work I do on it, and I really would love to run CentOS on it.

hachi
Posts: 13
Joined: 2019/04/14 21:52:16

Re: Thinkpad t430s, nvidia (optimus) problem

Post by hachi » 2019/04/15 20:27:38

could already solve it, it was as simple as adding the device id for the nvica card into /etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia
I am happy :-)

Post Reply

Return to “CentOS 7 - Hardware Support”