Page 1 of 1

Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Posted: 2019/11/04 21:29:39
by nuhaio
Hello!

I've run a fresh install of CentOS 8. The machine performed poorly after the initial install and updates. There was a strong stutter every 3 or so seconds. I attributed this to the display running through a GTX 1050 and assumed the issue would be moot after installing the NVIDIA drivers.

To install the NVIDIA drivers I put a '3' after quiet in grub and booted straight to the terminal and ran the installer downloaded from the NVIDIA site.
The NVIDIA drivers install fine, I reboot, and the login prompt runs smoothly, meaning the stutters are gone. After several reboots and login attempts, the screen continues to remain black immediately following the login attempt.

I go to terminal the same way I did before and run the installer again, but instead of rebooting, I type 'init 5' to login and it logs in just fine. The system seems to be operating flawlessly. I can repeat this to get into the system, normal boots freeze up.

tldr:
Installed nvidia drivers
Normal boot black screens after log-in
I can login successfully through terminal and 'init 5'


Any help is greatly appreciated!

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Posted: 2019/11/04 21:51:13
by TrevorH
Did you run yum update and get a new kernel? If you install the nvidia drivers using their .run file then you have to repeat that install each and every time you get a new kernel. It'll be listed in /var/log/yum.log so you can see when it happened last time.

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Posted: 2019/11/05 10:44:33
by nouvo09
did you try when on terminal

systemctl enable gdm
systemctl restart dgm

?

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Posted: 2019/11/05 16:11:30
by nuhaio
Thanks for the responses.

@TrevorH I ran updates through the software center and installed NVIDIA after. It's currently Kernel 4.18.

@nouvo09 Doing so allows me to log-in just fine. However when I reboot and let it take itself to the log-in prompt, I still get frozen at a black screen after logging in.

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Posted: 2019/11/05 16:51:30
by chemal
If you are using the run installer, you have to make sure the nouveau kernel module gets not loaded. The run installer doesn't do anything about it.

Check with 'lsmod | grep nouveau'.

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Posted: 2019/11/05 17:43:46
by TrevorH
@TrevorH I ran updates through the software center and installed NVIDIA after. It's currently Kernel 4.18.
Yes, it still logs those updates to /var/log/dnf.log (not yum/log as I previously said). And all CentOS 8 kernels from the initial one until the one at EOL wil lbe 4.18 - that is the way RHEL kernels work. The important bit is "was it updated recently?". If it was and you did not re-run the .run file then it will be broken until you do.

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Posted: 2019/11/06 20:29:58
by nuhaio
chemal wrote:
2019/11/05 16:51:30
If you are using the run installer, you have to make sure the nouveau kernel module gets not loaded. The run installer doesn't do anything about it.

Check with 'lsmod | grep nouveau'.
I've made sure that nouveau.modeset=0 is in the grub config during launch. I don't know how to interpret the data given to me when I lsmod, I'll edit into my post in a moment. I also don't know if it will do me much good because the only way I can access the terminal is through the method that allows me to boot.
TrevorH wrote:
2019/11/05 17:43:46
@TrevorH I ran updates through the software center and installed NVIDIA after. It's currently Kernel 4.18.
Yes, it still logs those updates to /var/log/dnf.log (not yum/log as I previously said). And all CentOS 8 kernels from the initial one until the one at EOL wil lbe 4.18 - that is the way RHEL kernels work. The important bit is "was it updated recently?". If it was and you did not re-run the .run file then it will be broken until you do.
The problem arises immediately following the driver installation and reboot. Not a single command in between.

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Posted: 2019/11/11 02:38:35
by briang1
I had this same problem. A few hours and a headache later, removing the "rhgb" kernel parameter solved my issue.

Just curious, what graphics card are you using?