Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Issues related to applications and software problems and general support
Post Reply
nuhaio
Posts: 3
Joined: 2019/11/04 21:11:44

Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Post by nuhaio » 2019/11/04 21:29:39

Hello!

I've run a fresh install of CentOS 8. The machine performed poorly after the initial install and updates. There was a strong stutter every 3 or so seconds. I attributed this to the display running through a GTX 1050 and assumed the issue would be moot after installing the NVIDIA drivers.

To install the NVIDIA drivers I put a '3' after quiet in grub and booted straight to the terminal and ran the installer downloaded from the NVIDIA site.
The NVIDIA drivers install fine, I reboot, and the login prompt runs smoothly, meaning the stutters are gone. After several reboots and login attempts, the screen continues to remain black immediately following the login attempt.

I go to terminal the same way I did before and run the installer again, but instead of rebooting, I type 'init 5' to login and it logs in just fine. The system seems to be operating flawlessly. I can repeat this to get into the system, normal boots freeze up.

tldr:
Installed nvidia drivers
Normal boot black screens after log-in
I can login successfully through terminal and 'init 5'


Any help is greatly appreciated!

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 27156
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Post by TrevorH » 2019/11/04 21:51:13

Did you run yum update and get a new kernel? If you install the nvidia drivers using their .run file then you have to repeat that install each and every time you get a new kernel. It'll be listed in /var/log/yum.log so you can see when it happened last time.
CentOS 6 will die in November 2020 - migrate sooner rather than later!
CentOS 5 has been EOL for nearly 3 years and should no longer be used for anything!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

nouvo09
Posts: 146
Joined: 2009/09/19 19:21:36
Location: Paris, France

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Post by nouvo09 » 2019/11/05 10:44:33

did you try when on terminal

systemctl enable gdm
systemctl restart dgm

?
Member of centos-FR forum

nuhaio
Posts: 3
Joined: 2019/11/04 21:11:44

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Post by nuhaio » 2019/11/05 16:11:30

Thanks for the responses.

@TrevorH I ran updates through the software center and installed NVIDIA after. It's currently Kernel 4.18.

@nouvo09 Doing so allows me to log-in just fine. However when I reboot and let it take itself to the log-in prompt, I still get frozen at a black screen after logging in.

chemal
Posts: 613
Joined: 2013/12/08 19:44:49

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Post by chemal » 2019/11/05 16:51:30

If you are using the run installer, you have to make sure the nouveau kernel module gets not loaded. The run installer doesn't do anything about it.

Check with 'lsmod | grep nouveau'.

User avatar
TrevorH
Forum Moderator
Posts: 27156
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Post by TrevorH » 2019/11/05 17:43:46

@TrevorH I ran updates through the software center and installed NVIDIA after. It's currently Kernel 4.18.
Yes, it still logs those updates to /var/log/dnf.log (not yum/log as I previously said). And all CentOS 8 kernels from the initial one until the one at EOL wil lbe 4.18 - that is the way RHEL kernels work. The important bit is "was it updated recently?". If it was and you did not re-run the .run file then it will be broken until you do.
CentOS 6 will die in November 2020 - migrate sooner rather than later!
CentOS 5 has been EOL for nearly 3 years and should no longer be used for anything!
Full time Geek, part time moderator. Use the FAQ Luke

nuhaio
Posts: 3
Joined: 2019/11/04 21:11:44

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Post by nuhaio » 2019/11/06 20:29:58

chemal wrote:
2019/11/05 16:51:30
If you are using the run installer, you have to make sure the nouveau kernel module gets not loaded. The run installer doesn't do anything about it.

Check with 'lsmod | grep nouveau'.
I've made sure that nouveau.modeset=0 is in the grub config during launch. I don't know how to interpret the data given to me when I lsmod, I'll edit into my post in a moment. I also don't know if it will do me much good because the only way I can access the terminal is through the method that allows me to boot.
TrevorH wrote:
2019/11/05 17:43:46
@TrevorH I ran updates through the software center and installed NVIDIA after. It's currently Kernel 4.18.
Yes, it still logs those updates to /var/log/dnf.log (not yum/log as I previously said). And all CentOS 8 kernels from the initial one until the one at EOL wil lbe 4.18 - that is the way RHEL kernels work. The important bit is "was it updated recently?". If it was and you did not re-run the .run file then it will be broken until you do.
The problem arises immediately following the driver installation and reboot. Not a single command in between.

briang1
Posts: 1
Joined: 2019/11/11 02:32:57

Re: Black screen after Login after installing NVIDIA drivers

Post by briang1 » 2019/11/11 02:38:35

I had this same problem. A few hours and a headache later, removing the "rhgb" kernel parameter solved my issue.

Just curious, what graphics card are you using?

Post Reply

Return to “CentOS 8 - General Support”