httpd dead but subsys locked

General support questions including new installations

httpd dead but subsys locked

Postby weave » 2010/11/12 12:44:44

Hi,

I have centos 5.5 64bit installed. When I start the httpd service I get the above message. The message is bogus because the server is running and web pages work. Is there a fix out there to resolve this ?


Thanks,
weave
 
Posts: 21
Joined: 2008/11/18 10:37:08

httpd dead but subsys locked

Postby yyagol » 2010/11/13 05:39:50

little googling may help you out
see this post http://nixcraft.com/web-servers/4695-ht ... ocked.html
looks like this guy was out of disk space
yyagol
 
Posts: 1015
Joined: 2006/06/10 18:27:44
Location: 32 4′N 34 47′E

Re: httpd dead but subsys locked

Postby weave » 2010/11/13 13:20:50

Hi yyagol


Thanks for the reply. I checked out that posting and felt it wasn't exactly my situation as my server is a recent reinstall with lots of space. I did notice in the httpd server settings dialog a couple of things that don't appear correct. First the lock file is to created as /var/lock/httpd.lock and when I startup apache there's no file on the system to be found. Not sure if this is a temp file just used as startup then erased once the deamon is running. The httpd file gets created in the subsys subdirectory under /var/lock so I'm wondering if the lock file should be pointed to /var/lock/subsys/httpd.lock instead of where it currently is..... heck no harm in trying that out and if not I''ll change it back.


thanks,
weave
 
Posts: 21
Joined: 2008/11/18 10:37:08

Re: httpd dead but subsys locked

Postby weave » 2010/11/14 12:22:26

Well changing the lock file location in the httpd dialog didn't accomplish much except messing up the httpd.conf :-( ..... so I restored my original conf and I'm back to square one but it's not the end of the world. If anyone out there has resolved the above on a centos 5.5 64 please drop me a line on the fix.


Thanks,
weave
 
Posts: 21
Joined: 2008/11/18 10:37:08

Re: httpd dead but subsys locked

Postby yyagol » 2010/11/15 07:49:36

please provide error logs from httpd service start
including messages,http/error_log .
and post the out put of the service start/stop commands .
also have you installed any apache modules that are not from CentOS repositories ?
and last question , did you build httpd.conf or is it the one that comes with httpd package

Code: Select all
rpm -V httpd
yyagol
 
Posts: 1015
Joined: 2006/06/10 18:27:44
Location: 32 4′N 34 47′E


Return to CentOS 5 - General Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests