YUM AND RPM WONT WORK

General support questions including new installations

YUM AND RPM WONT WORK

Postby djanto » 2012/03/12 12:20:32

hi ,

i removed sqllite . after that yum and rpm doesnt work. is there any way to fix it ? pls help :-?
djanto
 
Posts: 2
Joined: 2012/03/12 12:17:22

Re: YUM AND RPM WONT WORK

Postby TrevorH » 2012/03/12 19:36:49

Reinstall unless you know enough to boot from the rescue DVD and run the static version of rpm that's on there with the --root parameter pointing to your installed rpm database and reinstall the sqlite rpm.
User avatar
TrevorH
Forum Moderator
 
Posts: 9071
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

YUM AND RPM WONT WORK

Postby gerald_clark » 2012/03/12 19:42:31

If he removed sqllite, there is going to be a lot more missing.
gerald_clark
 
Posts: 7157
Joined: 2005/08/05 15:19:54
Location: Northern Illinois, USA

Re: YUM AND RPM WONT WORK

Postby pschaff » 2012/03/12 21:26:49

Not if removal was forced with RPM rather than by letting yum remove all the dependencies, in which case I suspect yum and rpm would be gone, and not just not working.
pschaff
Retired Moderator
 
Posts: 18277
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America

Re: YUM AND RPM WONT WORK

Postby pschaff » 2012/03/12 22:06:36

Welcome to the CentOS fora. Please see the recommended reading for new users linked in my signature.

Please explain exactly what you did to remove sqlite. It should be possible to reinstall the package in rescue mode. The installed system should be mounted under /mnt/sysimage and the DVD installation directory can be mounted elsewhere, say /mnt/dvd, so it should go something like this after the boot from installation media in rescue mode:
Code: Select all
mkdir /mnt/dvd
mount /dev/dvd /mnt/dvd
rpm --root=/mnt/sysimage -ivh /mnt/dvd/CentOS/sqlite-3.3.6-5.i386.rpm
exit

Substitute x86_64 for i386 if on 64-bit.

If more help is needed please tell us what architecture you installed, i386 or x86_64, and explain exactly where you are running into trouble.
pschaff
Retired Moderator
 
Posts: 18277
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America

Re: YUM AND RPM WONT WORK

Postby djanto » 2012/03/13 15:46:18

yes. i removed it via yum and all the dependancies were un installed :(
djanto
 
Posts: 2
Joined: 2012/03/12 12:17:22

Re: YUM AND RPM WONT WORK

Postby pschaff » 2012/03/13 17:06:29

You need to back up any valuable data and do a fresh install.
pschaff
Retired Moderator
 
Posts: 18277
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America


Return to CentOS 5 - General Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests