New installation v6.2 won't shutdown

General support questions

New installation v6.2 won't shutdown

Postby artw » 2012/02/19 16:18:39

I know next to nothing about Linux (but am trying to learn). Now that we have that out of the way ...

I have an i5 - quad core 3.3Ghz, 16GB, 1TB SATA drives running (as plain as possible) Windows 7 Ultimate x64host - current on patches. On top of that I am running VMware Workstation v8 - VMware-workstation-full-8.0.2-591240 (latest update).

I have downloaded and installed http://ftp.telus.net/pub/centos/6.2/iso ... n-DVD1.iso as a guest VM. I also installed the VMware tools into this CentOS installation.

The issue I'm facing is when I attempt to shutdown or restart CentOS, I am presented a black (non-graphical) screen with :

Shutting Down...Running guests on default URI:

(if it's a restart, replace "Shutting Down" with "Restarting")

and it just sits there. Every other VM (including Windows 7, Red Hat v6.2 and Fedora 16) shuts down "properly" and "powers off" the VM.

I did some searching on that text and came up with a few indications that it was something to do with Linux's Virtual environment .... possibly a bug in earlier versions.

I did a - yum remove *virt* - which did nothing to affect my issue.

Any (easy to follow :-) ) suggestions?

Cheers,
Art
artw
 
Posts: 6
Joined: 2012/02/19 15:56:09

Re: New installation v6.2 won't shutdown

Postby TrevorH » 2012/02/19 21:16:29

I did a - yum remove *virt* - which did nothing to affect my issue.


What does `yum list \*virt\*` say?
User avatar
TrevorH
Forum Moderator
 
Posts: 9167
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: New installation v6.2 won't shutdown

Postby artw » 2012/02/20 01:30:41

Installed Packages
libvirt.x86_64 0.9.4-23.el6_2.4 @updates
libvirt-client.x86_64 0.9.4-23.el6_2.4 @updates
libvirt-devel.x86_64 0.9.4-23.el6_2.4 @updates
libvirt-java.noarch 0.4.7-1.el6 @anaconda-CentOS-201112091719.x86_64/6.2
libvirt-java-devel.noarch 0.4.7-1.el6 @anaconda-CentOS-201112091719.x86_64/6.2
libvirt-python.x86_64 0.9.4-23.el6_2.4 @updates
python-virtinst.noarch 0.600.0-5.el6 @anaconda-CentOS-201112091719.x86_64/6.2
virt-what.x86_64 1.11-1.1.el6 @base
Available Packages
...
artw
 
Posts: 6
Joined: 2012/02/19 15:56:09

Re: New installation v6.2 won't shutdown

Postby artw » 2012/02/20 01:32:29

Sorry, I think I did a - yum remove virt* - and installed that virt-what today ... it comes back and says vmware.
artw
 
Posts: 6
Joined: 2012/02/19 15:56:09

New installation v6.2 won't shutdown

Postby pschaff » 2012/02/20 16:10:56

You are inappropriately installing the hypervisor tools inside a virtual machine. I don't know if that is the cause of the shutdown issue, but it is certainly not a good thing to do.
pschaff
Retired Moderator
 
Posts: 18277
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America

Re: New installation v6.2 won't shutdown

Postby artw » 2012/02/20 17:09:32

pschaff wrote:
You are inappropriately installing the hypervisor tools inside a virtual machine. I don't know if that is the cause of the shutdown issue, but it is certainly not a good thing to do.


Pardon? VMware Tools is an appropriate thing to install. Other than that, I didn't intentionally select any other hypervisor tools and tried to remove virt* things.

What needs to be removed, or installed "appropriately"?

Cheers,
Art
artw
 
Posts: 6
Joined: 2012/02/19 15:56:09

Re: New installation v6.2 won't shutdown

Postby pschaff » 2012/02/20 17:56:07

Pardon me, but nothing listed in post #3 is from VMware Tools.
pschaff
Retired Moderator
 
Posts: 18277
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America

Re: New installation v6.2 won't shutdown

Postby TrevorH » 2012/02/20 21:13:20

Remove all that libvirt\* set of packages, none of them should be installed on a client. The virt-what utility just tells you which virtualization package your guest is running underneath - your case you are apparently on a VMWare virtual machine.
User avatar
TrevorH
Forum Moderator
 
Posts: 9167
Joined: 2009/09/24 10:40:56
Location: Brighton, UK

Re: New installation v6.2 won't shutdown

Postby gbohn » 2012/02/20 21:25:08

> Shutting Down...Running guests on default URI:

I just went through this myself running CentOS 6.2 64-bit under a VMware Workstation 8.0.2 host (Windows-7). If your issue is the same as mine, then this is a bug in the VMware Workstation 8.0.2 BIOS.

See the thread at http://communities.vmware.com/thread/391186?tstart=0 .

In my case, I tried the workaround of changing

vcpu.hotadd = "TRUE"

to

vcpu.hotadd = "FALSE"

in the VMs .vmx file and this solved my issue.

I was even able to start a nested Guest VM after this.

Alternately (if you don't care about getting nested Virtualization working), I found another way to avoid the shutdown issue. I discovered that I could just disable and stop the libvirt-guest service (from the System/Services panel) to avoid the shutdown issue (before I changed the VMware VMs .vmx file).

Good Luck.
gbohn
 
Posts: 8
Joined: 2012/02/20 20:47:45

Re: New installation v6.2 won't shutdown

Postby pschaff » 2012/02/21 11:23:22

First report I've seen on nested virtualization working - apparently a recent development, but still seems rather bleeding-edge.
pschaff
Retired Moderator
 
Posts: 18277
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America

Next

Return to CentOS 6 - General Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests