Smstools and Huawei E173 modem

General support questions

Smstools and Huawei E173 modem

Postby pstryk » 2012/03/20 10:00:46

Hi,

I am trying to run smstools with my Huawei E173 modem bu no luck so far...

The modem is not even visible as /dev/ttyUSB*.

Can you advise how I should proceed? When I try to send any SMS I have messages as per below (in my /var/log/smsd/smsd.log)

Code: Select all
2012-03-20 10:40:22,7, GSM1: ->
2012-03-20 10:40:22,3, GSM1: Could not send character , cause: Input/output error
2012-03-20 10:40:43,2, smsd: Smsd v2.2.20 started.
2012-03-20 10:40:43,6, smsd: outgoing file checker has started.
2012-03-20 10:40:43,6, GSM1: Modem handler 0 has started.
2012-03-20 10:40:43,3, GSM1: Cannot open serial port, cause: No such file or directory
2012-03-20 10:40:43,2, GSM1: Modem handler 0 terminated.
2012-03-20 10:42:24,6, smsd: Moved file /var/spool/sms/outgoing/send_HhGEoU to /var/spool/sms/checked


My /etc/smsd.conf lookes like this

Code: Select all
# Example smsd.conf. Read the manual for a description

devices = GSM1
logfile = /var/log/smsd/smsd.log
loglevel = 7
user = smstools
# 3.1.5 introduced smart logging
# once your configuration is OK, set log level lower (5 is good in most cases)
smart_logging = yes

[GSM1]
device = /dev/ttyUSB1
incoming = yes
#pin = 1111


Thanks in advance.
pstryk
 
Posts: 1
Joined: 2012/03/20 09:51:21

Smstools and Huawei E173 modem

Postby pschaff » 2012/03/20 21:56:32

Welcome to the CentOS fora. Please see the recommended reading for new users linked in my signature.

These USB modems initially present themselves as a pseudo-CD drive to load Windows drivers. A utility is needed to switch them to modem mode. The udev package provides /lib/udev/modem-modeswitch and a usb_modeswitch package is available from RPMforge repo. As smstools seems to only be available from EPEL which does not mix well with RPMforge it would be advisable to leave both disabled by default and to selectively enable, and/or to use the yum priorities plugin.
pschaff
Retired Moderator
 
Posts: 18277
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America

Re: Smstools and Huawei E173 modem

Postby Aquazone » 2012/06/24 18:50:59

I wonder: Did you ever get your device to work?

I am experiencing the same problem here, with the same device, Huawei E173, ID 12d1:1c0b Huawei Technologies Co., Ltd. (from lsusb).
I have installed the usb_modeswitch package and even modified / added the config files as suggested in Fedora Forum, but still the device is not recognized as modem device.

When I plugin an older Huawei E160E, it is detected right away and works out of the box: ID 12d1:1003 Huawei Technologies Co., Ltd. E220 HSDPA Modem / E230/E270/E870 HSDPA/HSUPA Modem

Just the E173 is refusing to cooperate. Any ideas?
Aquazone
 
Posts: 24
Joined: 2012/03/09 14:33:02

Re: Smstools and Huawei E173 modem

Postby pschaff » 2012/06/26 14:29:39

Aquazone wrote:
I wonder: Did you ever get your device to work?

I am experiencing the same problem here, ...

Please review the recommended reading for new users linked in my signature and do not hijack threads as you have done. If more help is needed please start a new Topic for your issue to get the attention you need, providing a link to this one if required for context.
pschaff
Retired Moderator
 
Posts: 18277
Joined: 2006/12/13 20:15:34
Location: Tidewater, Virginia, North America


Return to CentOS 6 - General Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests